ArGK om Friskvårdsbidrag

Arboga GK om Friskvårdsbidrag

Arbetsgivare har möjlighet att ge sina anställda friskvårdsbidrag. Golf har varit en av de sporter som inte varit godkänd för friskvårdsbidrag. Det är nu ändrat efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen som lägger fast att golfspel kan utgöra friskvård. Mer om detta kan läsas på Skatteverkets hemsida eller på  golf. se.

Skatteverket säger:

”Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av mindre värde, 5000 kr, ska det betraktas som en skattefri förmån. Det innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det.” /Pia Blank Thörnroos, jurist, Skatteverket.

För golfklubbar gäller att ex grupplektioner, spelavgifter och greenfee kan utgöra underlag för friskvårdsbidrag. Medlemsavgifter hör inte dit. Inte heller tävlingsavgifter, städavgift eller förvaringsavgifter.

Årsavgiften hos Arboga Golfklubb kan delas i medlemsavgift och spelavgift. Medlemsavgiften är 400 kr. Resterande del av årsavgiften är spelavgift som ligger till grund för friskvårdsbidrag.

Det är arbetsgivaren som bestämmer om friskvårdsbidrag kan erbjudas.

Domen i Högsta Förvaltningsdomstolen är ny och Skatteverket kommer att utfärda mer detaljerade regler för hur friskvårdsbidraget för golf kan och skall hanteras.

Från och med i 2019 så har fakturan delats upp i Medlemsavgift och Spelavgift.

Arboga 2019-02-07

Kjell Bärtzner

Ordförande Arboga Golfklubb

Länk till text om friskvårdsbidrag på Golf.se