Regelfrågan 7/8

07 AUG 2019 17:41
Om när en provisorisk boll blir i spel.
  • Uppdaterad: 07 AUG 2019 17:41

REGELFRÅGAN 19-11

I en av de här situationerna blev det fel. Vilken ?

A.   Oves boll har efter utslaget på 1:an hamnat i den tjocka ruffen till vänster. Efter bara en kort stunds letande säger han, att han ”dömer ut” bollen och börjar gå mot tee. En av medspelarna hittar bollen inom 3 minutersgränsen.

Ove går då tillbaka och spelar på den trots att han ”dömt ut” den.

B.   På 2:an slår Gunilla sitt andraslag ut i ruffen till höger. Efter en stunds resultatlöst letande går hon tillbaka till föregående plats på fairway och droppar en ny boll. Innan hon hinner slå, ropas det, att man hittat hennes boll – tre minuter har ännu inte passerats.

Gunilla går fram och spelar på den hittade bollen.

C.   Hannus utslag på 8:an landade kort i ruffen till vänster. Man trodde att man hade bollen, men icke sa Nicke. Hannu går tillbaka till tee och peggar upp en ny boll. Innan han hinner slå, hittar man hans boll – inom 3 minuter.

Hannu gåt då fram och spelar på den hittade bollen.

-----------------------------------------------------------

SVAR OCH KOMMENTARER

A.   Ove handlar rätt. Man kan inte prata bort en boll. Det är vad man gör som har betydelse.

Endast i det fall det gått mer än 3 min eller Ove satt en ny boll i spel är hans förstaboll förlorad (eller ute ur spel).

B.   När Gunilla droppar en boll på fairway sätter hon en ny boll i spel – även om hon inte slagit på den. Därmed är hennes förstaboll förlorad. När hon nu spelar på förstabollen blir det 2 plikt för spel på fel boll.

C.   När man ska slå ett slag från tee är bollen inte i spelförrän man slagit på den. Hannus peggade boll är alltså inte i spel, vilket gör att han kan spela på den hittade bollen, som alltså var hans boll i spel.

Rätt svar:   B

Skribent: Rolf Nordqvist

Fullbetalande medlemmar i Arboga GK spelar fritt också på Torshälla GK och Fullerö GK och för halv greenfee på Köpings GK när alla banorna har öppna sommargreener