Regelfrågan 4/9

10 SEP 2019 10:46
Om när bollen stannar mot en egen klubba vid bunker.
  • Uppdaterad: 10 SEP 2019 10:46

REGELFRÅGAN 19-14

På hål 11 har Ylvas utslag hamnat i bunkern.

Hon tar med sig sandklubba och putter. Hon lägger puttern i gräskanten ovanför bunkerns framkant, där lutningen mot bunkern är som störst.

Hon får upp bollen ur bunkern, men bollen rullar tillbaka och lägger sig mot putterskaftet.

Hon tar då bort puttern men bollen rullar ner i bunkern.

Hon slår ett nytt bunkerslag så bra, att hon kan håla ut med 1 putt. Innan hon slog sin putt hade hon oavsiktligt råkat rubba bollen men återplacerat den.

Vad blir hennes score ?

1.     4 slag
  2.     5 slag
  3.     6 slag
  4.     7 slag

----------------------------------------------------------

SVAR OCH KOMMENTARER

Dagens fråga berör två nya regler (1 och 2) och en gammal (3).

1. Ylva råkar oavsiktligt rubba bollen på green men återplacerar bollen, innan hon slår. Det är numera tillåtet.

2. Om bollen stoppas av något flyttbart tillverkat föremål utgår numera ingen plikt även om det är den egna utrustningen. Föremålet får tas bort, och om bollen rubbas ska den återplaceras.

3. I vårt fall spelar Ylva från fel plats och det medför 2 plikt.

Regeln om spel från fel plats kräver, att spelaren hålar ut med den bollen.

Det finns dock ett tillägg att i vissa fall beakta: Skulle spelaren ha en avsevärd fördel av läget, måste han spela en alternativ boll från rätt plats.  Scorerna noteras för båda bollarna, och tävlingsledningen avgör, vilken som ska räknas.

Ylva har slagit 4 slag och med 2 plikt blir scoren 6.

RÄTT SVAR:    C

Rn

FÖRMÅNLIGT ERBJUDANDE:

Köp paket med greenfee + lunch på Arboga GK,  Torshälla GK och Fullerö GK Välj själv när du spelar under säsongen 2019.