Regelfrågan 31/7

31 JUL 2019 16:37
Om vilken boll som är i spel.
  • Uppdaterad: 31 JUL 2019 16:38

REGELFRÅGAN 19-10

På hål 8 har Pelle slagit ut bollen snett till höger över stora stenen mot diket. Man har i gruppen avgjort, att bollen måste vara i diket, om den inte hittas. Man ser ingen boll när man kommer fram. Pelle droppar därför en boll och spelar in den på green.

Strax efteråt signalerar Barbro, som letat efter sin boll i ruffen vid dikeskanten längre fram, att hon förmodligen hittat Pelles boll. Pelle konstaterar, att det är hans och chippar in den på green.

Nu har han två bollar på green. Hur ska han fortsätta ?

A.   Han ska spela på den hittade ursprungliga bollen men måste lägga till två slag och alltså slå sitt 5:e slag.

B.   Han ska fortsätta på den hittade ursprungliga bollen utan plikt och slå sitt 3:e slag.

C.   Han ska fortsätta spelet på den droppade bollen, plikta 1 slag för droppningen och 2 plikt för spel på den ursprungliga bollen. Han slår då sitt 6:e slag.

D.   Han kan bortse från det skedda och gå tillbaka till tee och slå sitt 3:e slag.

SVAR OCH KOMMENTARER

Rätt svar:  C

A och B. Han har satt en ny boll i spel i och med droppningen. Hans ursprungliga boll är alltså ute ur räkningen, och han spelar därmed på fel boll.

C. Detta är hans boll i spel och han ska håla ut med den. Han har dragit på sig 1 plikt för droppningen och 2 för spel på fel boll. Han slår sitt 6:e slag.

D. Man kan alltid spela en ny boll från föregående plats med 1 pliktslag, men i det här fallet var ”föregående plats” punkten där han droppade och slog. Hade han gjort det, innan han droppade, hade han slagit sitt tredje slag från tee.

RN

Fullbetalande medlemmar i Arboga GK spelar fritt också på Torshälla GK och Fullerö GK och för halv greenfee på Köpings GK när alla banorna har öppna sommargreener