Regelfrågan 15/5

15 MAJ 2019 21:01
  • Uppdaterad: 15 MAJ 2019 21:01

REGELFRÅGAN 19-2

1.   Ingalill har spelat in kort på högra delen av 1:ans green. Hon markerar bollen, lyfter, rengör, och  återplacerar den. Hon tar bort markeringsknappen,  innan hon går och hämtar puttern. När hon kommer tillbaka, konstaterar hon att bollen rullat ner i bunkern. Hon återplacerar bollen på green, där hon uppskattar att bollen tidigare låg, och puttar klart.

2.   Björns inspel på hål 6 hamnade i vattnet vid vänstra kanten av dammen. När han skulle droppa utgick han från flagglinjen och droppade inom en driverlängd till vänster och inte närmare hål. På så sätt undvek han att behöva spela över vattnet.

Vilket av följande alternativ är det rätta ?

A.   Båda ska pliktas

B.   Ingalill pliktas men inte Björn

C.   Ingen ska pliktas

D.   Björn pliktas men inte Ingalill

SVAR OCH KOMMENTARER

Ingalill handlade helt rätt enligt de nya reglerna. Huvudregeln säger, att en boll som rubbats av naturkrafterna ska spelas som den ligger.  Ligger bollen på green och spelaren har lyft och återplacerat den, ska den spelas från det läget, även om den, som i det här fallet, har rullat iväg med vindens hjälp. Ingalills exempel kan vara bra att följa en blåsig dag på torra och kuperade greener.

Björn är också en regelkunnig herre. I de nya reglerna har man breddat lättnadsområdet, när man väljer droppning på flagglinjen. Man markerar en punkt på linjen och kan droppa inom en klubblängd sidledes åt höger eller vänster. Kan vara bra i ruffen, om man har ”maskproblem”.

RÄTT SVAR :  C

RN

FÖRMÅNLIGT ERBJUDANDE:

Köp paket med greenfee + lunch på Arboga GK,  Torshälla GK och Fullerö GK Välj själv när du spelar under säsongen 2019.