Ordförandebrev 3/2019

31 OKT 2019 20:04
  • Uppdaterad: 31 OKT 2019 20:04

Bästa medlem,                                                                Arboga 2019-10-30

Säsongen håller på att avrundas. Banan är fortfarande i mycket bra skick men frosten gör att användningen av sommargreenerna begränsas. Jag förutspår att vi inom kort stänger sommargreenerna och övergår till vintergreener. Men det går bra att spela även om puttningen blir lite annorlunda.

Golfhallen har öppnat. Boka gärna tid där och vässa spelet inför kommande säsong. Förbättringar av program och teknik har gjorts i hallen till gagn för dig som spelar.

Säsongerna går i varandra. Styrelsen jobbar nu med budgeten för nästa år. I det arbetet ingår bland annat fastställande av medlemsavgifter och greenfee för den kommande säsongen. Det i sin tur behövs för fakturering av årsavgifter 2020 vilken påbörjas i december. Som alltid dyker det upp oförutsedda ting i vardagen. Omgöringen av Arbetsförmedlingen är en sådan sak. Klubben har som många, många andra idrottsföreningar dragit nytta av bidrag för arbetskraft. Bidragen har staten stått för med den goda avsikten att underlätta för personer som av olika anledningar haft svårt för att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden. Nu kommer andra signaler och för klubben är de bidrag vi fått för banarbetare och andra inte på något sätt försumbara. Vi måste nu gardera oss för att bidragen minskar eller försvinner helt.

Den 16/11 är det tävlingskonferens i Västmanlands golfdistrikt där det läggs fast hur serierna ser ut nästa säsong och klubbarna anmäler vilka serier man deltar i. Efter hand följer uppdatering av deltagande i Mellansvenska veteranserien, oktobertouren mm.

Samarbetet med Fullerö och Torshälla skall utvecklas. Vi träffar dessa klubbar den 31/10 för att diskutera hur vi kan dra nytta av varandra och hur respektive verksamhet kan utvecklas. Det är ett spännande projekt som kan ge mer än att medlemmarna fick tre banor att spela på för en årsavgift. Med Köping finns ett mer begränsat samarbete som vi har för avsikt att förnya.

Så rullar det på.

På hemmaplan har vi i skrivande stund fått ordning på de skador som åskvädret i slutet av augusti orsakade. De skadorna kostar oss ca 100 000 kr. Dessutom finns ytterligare skador som inte är helt utredda i skrivande stund. Vår försäkring betalar en del men inte allt.

I vår kommer en ny spolplatta för rengöring av maskiner att byggas. Den vi har idag är inte godkänd. Kostnad ca 70 000 kr. Vi står i valet och kvalet om pumpanläggningen skall bytas efter 30 år. Behovet finns. Kostnad ca 500 000 kr.

Vår klubbchef Patric Sundlöf börjar sin anställning den 2/12. Den 18/11 kommer klubben att kalla till ett extra årsmöte och där kommer Patric att delta så alla klubbmedlemmar får möjlighet att träffa Patric.

Restaurangfrågan för 2020 är löst. Mats Hallgren flyttade till Portugal och behövde ersättas. Det finns nu ett undertecknat avtal med en ny krögare som också presenteras på årsmötet. Krögaren har erfarenhet av golfrestauranger och ”vanliga” restauranger. Nytänkande och fräscha idéer är bra i alla sammanhang.

Golf är friskvård! Hört det förut? Det har du säkert. Inte svårt att förstå att hjärta lungor, leder mm mår bra av motion. Men de flesta vet säkert inte att motion i hög grad påverkar hjärnan. Forskningen vet nu att hjärnceller förnyas om man motionerar. Det budskapet fanns inte när undertecknad var ung. Då förmedlades att döda hjärnceller, ex på grund av alkoholintag, inte kunde ersättas. Nu vet vi att detta är fel! Anders Hansen heter en läkare som skrivit böcker om detta och som gjort en serie TV-program om detta fenomen. Det är 5 avsnitt som gått i SVT. Du kan se dessa i SVT play. Alla intressanta men jag rekommenderar avsnitt 3. När du sett detta kommer du att börja motioner som aldrig förr! Golf är friskvård. På alla sätt.

Ideellt arbete utförs förtjänstfullt av många. Men vi skulle gärna se fler som engagerar sig för någon uppgift i klubben. Det är roligt och ger mycket tillbaka. Jag har skrivit om detta förr och gör det gärna en gång till. Fick också i uppgift att ta fram en önskelista vad gäller ideellt arbete. Det har jag gjort och listan bifogas. Men det finns andra uppgifter utöver de uppräknade. Har du intresse för att engagera dig så är du mer än välkommen.

För nu

Kjell Bärtzner

Fullbetalande medlemmar i Arboga GK spelar fritt också på Torshälla GK och Fullerö GK och för halv greenfee på Köpings GK när alla banorna har öppna sommargreener